tisdag 12 januari 2016

Matrealism i Gilmore Girls

Jag har en del att säga om mat och realism i Gilmore Girls.

1. Det är helt orealistiskt att de går till Luke's diner och köper mat bara för att ta en tugga och sedan gå. Ibland hinner de inte ens ta en tugga utan går innan de ätit någonting. De gör så väldigt ofta. Vem lägger en massa pengar på mat för att sedan inte äta upp det? Ibland beställer de mat och sedan går de innan de hunnit få maten. Vem gör så? Måste de ändå betala om maten hunnit börja tillagas?

2. Lorelai och Rory äter en massa skräpmat och hamburgare men ser orealistiskt smala ut. Vilka signaler sänder det ut, att människor ska se perfekta ut samtidigt som de ska kunna äta en massa godis och hamburgare varje dag? Det sänder ut signalen om att tjejer som inte möter den standarden är det något fel på. Hur hade deras "knasiga" diet tolkats om de varit överviktiga? Det hade knappast setts som knasigt längre.

Jag tar upp detta eftersom Lorelai och Rory skämtar om tjocka människor, även fast några av deras vänner är överviktiga. De driver dessutom konstant med folk som tränar eller som gillar att äta nyttigare mat. Det sänds ut en massa dubbelsignaler. Självklart ska alla äta vad de vill, oavsett kroppsstorlek, men det verkar inte Lorelai och Rory ha fattat. De anses vara "quirky and funny" för att *tihi* de äter skräpmat hela dagarna och är supersmala samtidigt, medan andra som joggar (för att den har fått ett idrottsstipendium så att de kan gå på Yale!) är "sådana där människor, du vet". Jag tror att Lorelai och Rory kanske lider av den där sjukdomen där man måste äta jättemycket, typ tre mål mat, för att få i sig lika mycket energi som en "vanlig" människa får i sig av endast ett mål mat. Antingen det eller så har de bara en sådan kroppstyp som funkar så. Det är helt enkelt inte realistiskt och det på ett sätt som sänder ut farliga signaler om vilka ideal kvinnor ska uppnå men att de minsann ska äta skräpmat på vägen dit för annars är de losers som joggar och äter sallad.

Jag skulle vanligtvis inte ens ta upp det faktum att de äter en viss kost, men eftersom att man för det första tolkar tjocka och smalas dieter olika oavsett om de ser likadana ut ville jag påpeka det, samt för det andra, att de själva hånar folk som är tjocka, de som tränar och de som vill äta nyttigt. Det är det jag reagerar på.

3. Pajbitarna är gigantiska. Ok, det är antagligen så i USA, men nu utgår jag ifrån en svensk kontext. Deras pajbitar är typ dubbelt, om inte trippelt, så stora som de man får på svenska kaféer. Som sagt kanske det är så i USA och då är det ju inte orealisitiskt, men det är fuskigt som fan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar